maanantai 11. joulukuuta 2017

Kaneli lapaset

Paksusta langasta neulotut palmikkolapaset ovat ihanat itsellä ja toki niitä on kiva neuloa myös lahjoiksi!
Valkoiset ovat aina varma valinta ja niitä olenkin neulonut lukuisia pareja, mutta on minulta valmistunut näitä myös tummanpunaisena, harmaana ja hiekansävyisenä...

Instagramin maailmassa minulla oli ilo tulla tutuksi ihanan ja aina niin herttaisen Kirsin @pieniunelma kanssa ja tässä mukavassa yhteistyössä saammekin nyt ihastella hänen ihania tunnelmakuviaan Kaneli- lapasista!

Tästä ohjeesta on saatavana tulostettava pdf versio.
Pdf pattern is available in English and Finnish  for €3.90 EURbuy it now 


Koko:  S/M
Lanka: Schachenmayr Merino Extrafine 85 (100% villa; 85m/ 50g). Luonnonvalkoinen 00202 Lapasia varten tarvitaan kaksi 50g kerää. Toki voi käyttää myös muita tiheyttä vastaavia lankoja.
Puikot: 4,00 mm puikot ja palmikkopuikko
Tiheys: 20 sts= 10 cm

Lyhenteet:
o= oikein
n= nurin 
lk= langankierto 
pk vasemmalle= siirrä 3s apupuikolle työn eteen, 3o, 3o apupuikolta 
pk oikealle= siirrä 3s apupuikolle työn taakse, 3o, 3o apupuikolta


OHJEET:

RANNEKE:
Luo 44 s ja jaa silmukat kolmelle puikolle 22-11-11. Yhdistä renkaaksi ja neulo 2 n, 2o joustinneuletta yhteensä 6 kerrosta. Aloita mallineule 1. puikon silmukoilla kaavion mukaan kerrokselta 1.  II- ja III- puikon silmukoilla neulotaan koko ajan kaikki silmukat oikein. Toista kaavion kerrokset 1-8 yhteensä 2 kertaa.

Lyhenteet:
o= oikein
n= nurin 
lk= langankierto 
pk vasemmalle= siirrä 3s apupuikolle työn eteen, 3o, 3o apupuikolta 
pk oikealle= siirrä 3s apupuikolle työn taakse, 3o, 3o apupuikolta

Palmikkokaavio:
Krs 1: 2n, 18o, 2n, (22o)  
Krs 2: 2n, 18o, 2n, (22o)  
Krs 3: 2n, pk vasemmalle, 6o, pk oikealle, 2n, (22o)  
Krs 4: 2n, 18o, 2n, (22o)  
Krs 5: 2n, 18o, 2n, (22o)  
Krs 6:  2n, 18o, 2n, (22o)  
Krs 7: 2n, 3o, pk oikealle, pk vasemmalle, 3o, 2n, (22o)  
Krs 8: 2n, 18o, 2n, (22o)

VASEMMAN KÄDEN PEUKALOKIILA:
Neulo 1. puikon silmukat (22s) kaavion mukaan ja sitten 18o, lk, 2o, lk, 2o. Neulo kaksi välikerrosta ilman levennyksiä. Huom! Neulo aina langankierrot  kiertäen takareunastaan oikein, niin työhön ei jää reikiä. Neulo 1. puikon silmukat kaavion mukaan ja sitten 18o, lk, 4o, 2o. Neulo kaksi välikerrosta ilman levennyksiä... Jatka näin, kunnes peukalokiilassa on yhteensä 14 s. Neulo vielä kaksi välikerrosta. Seuraavalla kerroksella ota peukalokiilan 14 s odottamaan langalle. Luo samalla kaksi uutta silmukkaa kiilan kohdalle. Näin työssä on taas yhteensä 44 s.

OIKEAN KÄDEN PEUKALOKIILA
Neulo 1. puikon silmukat kaavion mukaan (22s) ja sitten 2o, lk, 2o, lk, loput kerroksen silmukat oikein. Neulo kaksi välikerrosta ilman levennyksiä. Neulo 1. puikon silmukat kaavion mukaan ja sitten 2o, lk, 4o, lk, loput kerroksen silmukat oikein. Neulo kaksi välikerrosta ilman levennyksiä... Jatka näin, kunnes peukalokiilassa on yhteensä 14 s. Neulo vielä kaksi välikerrosta. Seuraavalla kerroksella ota peukalokiilan 14 s odottamaan langalle. Luo samalla kaksi uutta silmukkaa

peukalokiilan kohdalle ja työssä on 44 s.

KÄMMENOSA:
Jatka neulomista, kunnes kaavion kerrokset 1-8 on toistettu yhteensä 7 kertaa. Neulo vielä kaavion kerrokset 1-4 ja viidennellä kerroksella aloitetaan kaventaminen molemmissa reunoissa.

Huom! Jatka kavennuskerroksilla kaavion mukaan palmikoita niin pitkälle, kuin mahdollista. (Käytännössä tämä tarkoittaa että kärkeen tulee vielä yhden kerran palmikonkierrot kaavion kerroksella 7).

KÄRKIKAVENNUKSET:
I puikko: neulo 1 o, ylivetokavennus, neulo 16 o, 2o yhteen, 1o. II puikko: 1o, ylivetokavennus, 8o. III puikko: 8o, 2o yhteen, 1o.

Tee kavennukset joka kerros samoissa kohdissa (silmukoita on joka kerroksen jälkeen aina 4 vähemmän). Jatka kavennuksia, kunnes työssä on jäljellä yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se viimeisten kahdeksan silmukan läpi. Kiristä umpeen ja päättele lanka hyvin nurjalle puolelle.

PEUKALO:
Poimi langalla odottavat 14 s puikoille ja poimi lisäksi reunasta 2s. Neulo näillä 16 silmukalla oikeaa, kunnes peukalon pituus on noin 5 cm.

PEUKALOKAVENNUKSET:
Seuraavalla kerroksella neulotaan *2o yhteen, 1o* toista kerroksen loppuun. Neulo 1 välikerros. Neulo seuraavalla kerroksella koko ajan 2o yhteen. Katkaise lanka ja vedä se viimeisten silmukoiden läpi ja kiristä hyvin. Päättele lanka nurjalle.

VIIMEISTELY:
Päättele lanka myös peukalon aloituskohdassa ja ”parsi” samalla huomaamattomasti umpeen mahdolliset aloituksen reikäkohdat. Tee toinen peukalo samoin.
Kostuta valmiit lapaset ja pingota ne kuivumaan tasaiselle alustalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti