maanantai 19. maaliskuuta 2018

Sorbetti palmikkosukat

Photos: Nina Tervo
Maaliskuun valo hemmottelee nyt meitä kaikessa loistossaan, mutta auringosta huolimatta villasukkia vielä tarvitaan...
SORBETTI sukat ovat edelleenkin "tuttua kauraa" vanhoille lukijoilleni ja vaikka tästä ohjeesta olen kirjoitellut Ravelryyn jo uuden version ohuemmalle sukkalangalle niin myös tätä alkuperäistä suomeksi kirjoitettua versiota paksummalle langalle on kaipailtu.

Tässä siis ohje uudelleenjulkaisuna näin blogitekstinä, toivottavasti siitä on iloa!

P.S. Suomalaisille neulojille on niin helppoa kirjoittaa sukkaohjeita, kun periaatteessa se kaavio riittää ja kaikki muu osataan jo...se on kyllä hieno taito, jota ei ehkä niin ymmärretä arvostaa, koska meille se sukkien neulominen täällä kylmässä Pohjolassa on tietysti niin jokapäiväistä.

New version of this pattern for fingering weight yarn is available in English: French Meringue socks

Koko: nainen (37-38)
Lanka: Gjestal Janne (sävy 423). Langan menekki 110 g.
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot, lisäksi  palmikkopuikko
Tiheys: 22s= 10cm

Palmikkokaavio (jaollinen seitsemällä, toistetaan yhteensä 8 kertaa kerroksen aikana)
1.krs: Neulo oikeaa
2.krs: Neulo oikeaa
3.krs: *1o,siirrä 2s palmikkopuikolle työn taakse, neulo 2o, 2o palmikkopuikolta, 2o* toista krs loppuun
4.krs: Neulo oikeaa
5.krs: Neulo oikeaa
6.krs: Neulo oikeaa
7.krs: *3o, siirrä 2s palmikkopuikolle työn eteen, neulo 2o, 2o palmikkopuikolta* toista krs loppuun
8.krs: Neulo oikeaa

Varsi
Luo 56s ja jaa silmukat neljälle puikolle  14/puikko. Kerroksen vaihtumiskohta on keskellä takana. Neulo suljettuna neuleena kierrettyä 1x1 joustinneuletta (=oikea silmukka neulotaan takareunastaan kiertäen) yhteensä noin 3 cm. Jatka neulomista palmikkokaavion mukaan  kunnes varsi on noin 11 cm pitkä ja kaavio on toistettu yhteensä 4 kertaa.

Kantapää:
Kantapää neulotaan sileää neuletta (oikealla oikein, nurjalla nurin) edestakaisin 1. ja  4. puikon silmukoilla  yhteensä 28 silmukalla. Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta sekä oikealla että nurjalla kerroksella. Neulo sileää noin 6 cm. Kantapohjan kavennukset Kantapohjan silmukkajako on 9-10-9. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä  10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo kunnes työssä on jäljellä 10 silmukkaa, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9s, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla kaventamista, kunnes sivusilmukat loppuvat ja  keskelle jää silmukoita yhteensä 10. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä.
Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein, niin  työhön ei pääse muodostumaan reikiä.  Neulo II ja III puikon silmukat palmikkoneuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta saman verran silmukoita.

Kiilakavennukset:
Jatka 2. ja 3. puikon silmukoilla palmikkoneuletta ja kavenna samalla seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo kaksi välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Jatka kavennuksia joka kolmannella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä taas yhteensä 56 silmukkaa.
Jalkaterä: Jatka sileää neuletta, kunnes jalkaterän pituus on noin 20 cm tai kunnes pikkuvarvas on peitos
sa. Mallisukissa palmikkokaavio neulottiin jalkaterään yhteensä 6 kertaa.

Kärkikavennukset:
Nauhakavennus: Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Neulo kolme välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Neulo kaksi välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Neulo yksi välikerros ja toista kavennukset. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella, kunnes kullakin puikolla on 6 silmukkaa. Toista kavennuksia sitten joka kerroksella kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa.
Katkaise lanka ja päättele langanpäät huolellisesti nurjalle puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti