maanantai 27. toukokuuta 2019

Charlotte Rion: Neulojan käsikirja


Charlotte Rion: La bible du tricot, 2012
Minerva Kustannus Oy, 2019
Neulojan käsikirja 300 pintaneulemallia 
Suomentanut: Susanna Hirvikorpi
255 sivua
Arvostelukappale
Teksti sisältää kumppanuuslinkkejä*

Neulekirjoista ehdottomia suosikkejani ovat tällaiset erilaiset pintaneulemalleja sisältävät opukset. 
Minervan alkuvuoden uutuuksista minua siis luonnollisesti kiinnosti tutustua tähän jo ulkoasultaan houkuttelevaan kirjaan*.
Yllätyksekseni huomasin, että jotakuinkin kaikki kirjan pintaneuleet olivat erittäin tuttuja ja jopa etenivät samassa järjestyksessä kuin eräässä englanninkielisessä kirjassa joka on ollut minulla käytössä jo pitkään. Muistelen että tuo kyseinen teos on ollut minulla jo ainakin lähemmäs kymmenen vuotta...
Pienellä salapoliisityöllä selvisikin, että tuon omankin kirjani alkuperä johtaa Ranskaan ja Marie Claire- lehden toimitukseen, jossa tämän kirjan tekijä (Charlotte Rion) työskentelee toimittajana. 

Mutta eivät nämä kirjat suinkaan keskenään ihan identtiset ole, vaikka itse pintaneuleissa ei hirveästi uutta vastaan tulekaan.Ensin on mainittava tietysti se että kirja on kirjoitettu suomeksi ja se varmaan on monelle tosi hyvä juttu. Itse olen tottunut käyttämään pelkkiä kaaviokuvia, joten tuolla asialla ei siten minulle ole juurikaan merkitystä.
Uutuuskirjan värimaailma ja taitto on todella kaunis! Visuaalisena ihmisenä jo pelkkä kirjan selailu on tosi nautinnollista ja inspiroivaa.

Ihan aluksi kirjasta löytyy neulomisen perustekniikat silmukoiden luomisesta alkaen. Tekniikoita havainnollistetaan selkein piirroskuvin. Tekniikkaosion lisäksi kirjassa kannustetaan kokeilemaan malleja erilaisilla langoilla: sileällä, pörröisellä, paksummalla ja ohuemmalla. 
Kyllä, ihan samaa mieltä!

Erilaiset neulemallit (palmikot, pitsit, nostetut silmukat jne.) löytyvät omina kokonaisuuksinaan ja kunkin ryhmän alussa on aivan ihastuttava -selvästikin ranskalaistyyliin- stailattu kuva.
Pintaneuleet ovat sellaista aika "peruskauraa", josta juurikin tykkään. Japanilaistyylisiä monimutkaisia palmikkokoukeroita tästä kirjasta on siis turha haeskella.
Jos sen sijaan pidät tanskalaisista KlompeLompe-kirjoista*, niin niissähän on käytetty paljon juuri tällaisia ajattomia peruspintaneuleita koko perheen neuleisiin, keskittyen varsinkin niihin supersöpöihin lasten asusteisiin!
Esimerkiksi juuri noihin KlompeLompe- neuleohjeisiin voisi saada helposti vaihtelua kokeilemalla lapsen pipoon tai villatakkiin vähän erilaista pintaneuletta ja niitähän tästä kirjasta juuri löytyy.
Oma neulesuunnitteluinnostukseni sai aikanaan alkunsa juurikin näin!


Kirjan lopussa on vielä kivana "lisäbonuksena" ohjeet yhdeksään erilaiseen tyynynpäälliseen, joissa jokaisessa on käytetty jotain kirjan neulekaavioissa olevaa pintaneuletta. 
Kaikissa ohjeissa lankana on ranskalainen Phildar Partner 6 (50% polyamidi, 25% villa, 25% akryyli 65m/50g). 
Hui sentään miten "muovista" lankaa! 
Hyvä korvaava lanka tuolle voisi olla vaikkapa Novitan Isoveli (130m/100g)*.

Tämä kirja ei todellakaan päädy siis kirjahyllyyn pölyttymään, vaan jää työpöydälleni aktiiviseen käyttöön.
Mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa! 💜

Linkit: Minerva Kustannus Oy, Adlibris.fi

2 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin tästä kirjasta niin paljon, että kirjoitin myös kirja-arvostelun. :)
  https://craftcandidate.blogspot.com/2019/05/kirja-arvostelu-neulojan-kasikirja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, no mutta meillä taitaa olla näissä käsitöissä muutenkin aika samanlainen maku joten en ihmettele yhtään että myös neulekirjojen suhteen näin on! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!